Met fysiotherapie herstellen van een enkelblessure

8 december 2022
Bart Curfs

Je bent bezig met een wedstrijd en het staat 15 – 17 met nog maar enkele minuten op de klok. Je doet er alles aan om de wedstrijd te winnen en dan ineens klapt je enkel dubbel. Het is einde wedstrijd voor jou.

Het komt helaas vaak voor dat iemand door zijn enkel gaat. In Nederland verzwikken of verstuiken ieder jaar honderdduizenden mensen hun enkel. Vaak gebeurt dit tijdens het sporten. Wat wij als fysiotherapeuten vooral zorgwekkend vinden, is dat een groot deel van deze mensen altijd een zwakke enkel blijft houden.

De reden hiervan is dat de enkel nooit de kans heeft gekregen om volledig te herstellen. Bij Curfs Fysio & Sport beschouwen wij een revalidatie pas als afgerond, als de enkel minimaal net zo sterk is als voor de blessure.

Wat is er aan de hand bij een enkelblessure?

Wanneer je voet naar binnen klapt, dan spreken we van een enkelverzwikking. Dit wordt ook wel een inversie trauma genoemd. Hierbij zwelt de enkel meestal snel op en zit de pijn met name aan de buitenkant.

Direct na of tijdens het verzwikken van je enkel ontstaat een hevige pijn aan de buitenkant van de voet en enkel. Vaak is de pijn zo heftig dat staan en lopen bijna onmogelijk is. Naast dat je enkel pijn doet, kan het ook zo zijn dat je enkel blauw en dik wordt door de bloedvaatjes die stuk zijn gegaan.

Per jaar treden in Nederland circa 570.000 enkelblessures op als gevolg van sport. Risicosporten met betrekking tot enkelblessures zijn: voetbal, volleybal, hockey, handbal, basketbal, atletiek en (kunst)schaatsen. Het letsel resulteert in 20-50% van de gevallen tot chronische pijn en/of functionele instabiliteit van de enkel.

Rondom de gewrichten van je enkels zitten aan de binnen- en buitenkant een aantal banden (ligamenten). Deze ligamenten verstevigen het enkelgewricht. De ligamenten zorgen voor stabiliteit en remmen de bewegingen die door de enkel worden gemaakt.

Wanneer jij dus door je enkel gaat, dan worden de ligamenten zo ver opgerekt dat ze verrekken of zelfs scheuren. Op dat moment is het afhankelijk van de ernst van de schade wat de beste aanpak is.

Hoe stellen we vast wat de schade is bij een enkelblessure?

Allereerst onderzoeken we de ernst van de schade.

De ernst van de enkelblessure kan onderverdeeld worden in de volgende drie groepen:

  • Overrekking van de ligamenten (banden), hierbij zijn slechts enkele vezels beschadigd
  • Totale ruptuur van slechts een ligament
  • Totale ruptuur van meerdere ligamenten

Met echografie is het mogelijk om vast te stellen of de enkelbanden volledig of gedeeltelijk gescheurd zijn. We krijgen hierdoor een duidelijk en beter beeld van de precieze klacht. De beelden kunnen zowel statisch als dynamisch worden gemaakt.

Onze ervaren fysiotherapeuten stellen vervolgens een gericht revalidatietraject op met persoonlijke begeleiding gedurende het gehele traject.

Behandeling bij een enkelverzwikking

Voor de eerste periode (tot 72 uur na de inversie trauma) kan je de RICE methode toepassen.

Deze afkorting staat voor:

  • Rust: het ledemaat rust geven
  • IJs: minimaal 10 minuten koelen
  • Compressie: druk geven
  • Elevatie: hooghouden van het geblesseerde ledemaat

Bij ons begint een revalidatietraject met een intakegesprek met een van onze fysiotherapeuten. Hierbij stellen we eerst vast wat de schade is. Vervolgens stelt de therapeut een op maat gemaakt plan op en biedt hij daarnaast begeleiding en ondersteuning bij de lichamelijke oefeningen in de vorm van personal training.

Mensen met een verzwikte enkel kunnen normaliter na een tot twee weken weer lopen en na zes tot acht weken weer functioneren. Na acht tot twaalf weken is het voor de meeste mensen ook weer mogelijk om te sporten.

Net als jouw doel, is het ook ons doel dat jij zo snel mogelijk weer kunt functioneren/ sporten. Maar nog belangrijker vinden wij dat dit op een verantwoorde manier gebeurt. Binnen Curfs Fysio & Sport wordt dan ook nadrukkelijk aandacht besteed aan blessurepreventie.

Nadat je enkel een flinke klap heeft gekregen, is het mogelijk dat de enkelblessure chronisch kan worden. Dit zorgt ervoor dat je enkel instabiel en pijnlijk blijft. Langdurige klachten leiden dan ook weer tot vermindering van coördinatie en kracht, waarbij soms ook het uithoudingsvermogen kan afnemen.

Wij vinden het ook van groot belang om de kans op een blessure in de toekomst zo klein mogelijk te maken. Blessures voorkomen wij door een op maat gemaakt schema te maken met diverse oefeningen. Hierbij wordt gericht gekeken naar de fysieke doelen die jij voor jezelf hebt gesteld.

Behandeling bij een enkelverzwikking

Ben je door je enkel gegaan, of blijf je maar voelen dat je enkel niet helemaal stabiel is? Schroom dan niet om een afspraak in te plannen bij een van onze fysiotherapeuten!

Onze (sport)fysiotherapeuten hebben veel ervaring bij het behandelen van o.a. topsporters. Deze ervaring maakt Curfs Fysio & Sport toegankelijk voor zowel recreatieve sporters als topsporters van jong tot oud.

We helpen je graag bij het revalideren en bij het voorkomen van terugkeer van de klachten.

Maak een afspraak

Altijd binnen 48 uur een afspraak.