1. Blog
  2.  » Oorzaken van kniepijn na het sporten

Oorzaken van kniepijn na het sporten

datum
juli 2023
leestijd
5 minuten
  1. Blog
  2.  » Oorzaken van kniepijn na het sporten

Oorzaken van kniepijn na het sporten

datum
juli 2023
leestijd
5 minuten
Kniepijn sporten
Hugo
Bart Curfs
Eigenaar

Bart Curfs
Eigenaar

Tijdens het lopen en sporten speelt de knie een cruciale rol. Hierbij wordt kracht op het kniegewricht uitgeoefend, die vaak wordt onderschat. Helaas is kniepijn na het sporten dan ook een veelvoorkomend probleem.

Ruim één op de dertig mensen kampt jaarlijks met knieklachten, waarbij dit ongemak vaak tijdens het sporten en zelfs na de inspanning aanhoudt. Eén op de vijf sportblessures, is zelfs een knieblessure.

Vermoedelijk herken je jezelf ook in deze situatie. Het is frustrerend om te ervaren dat kniepijn je belemmert, omdat het je mogelijk dwingt om minder te trainen of de intensiteit van je training te verminderen. Zelfs na een verstandige periode van rust kan de pijn terugkeren.

In deze blog lees je meer over de oorzaken van knieklachten na het sporten.

De veelvoorkomende oorzaken van knieklachten na het sporten

Als enthousiaste sporter ben je mogelijk bekend met sport gerelateerde kniepijn. Of je nu een fanatieke hardloper bent, handbal speelt of bijvoorbeeld voetbalt. Het kan zijn dat je een verkeerde beweging hebt gemaakt, of dat je na het sporten een zeurende pijn ervaart.

Hoe dan ook, kniepijn tijdens of na het sporten is een onprettig gevoel waar je liever geen hinder van ondervindt.

De vaakst voorkomende blessure bij hardlopers is de ‘hardlopersknie’. Deze blessure veroorzaakt pijn op, achter of rond de knieschijf. Een hardlopersknie wordt meestal veroorzaakt door bewegingen die het kniegewricht tijdens de gebogen positie belasten. De klachten van deze blessure kunnen ook aanwezig zijn bij dagelijkse activiteiten, zoals traplopen.

Een andere veelvoorkomende oorzaak van kniepijn is knieartrose. Deze blessure ontstaat vooral bij 45-plussers, aangezien de oorzaak vaak door slijtage of ouderdom komt. Door de jaren heen raakt het kraakbeen namelijk beschadigd.

Naast deze twee veelvoorkomende oorzaken van knieklachten, zijn er nog vele andere mogelijke boosdoeners. Soms kan de pijn bijvoorbeeld uitstralen vanuit een ander lichaamsdeel dan de knie, of kan er een zwelling aanwezig zijn die de pijn aanricht.

Kniepijn sporten

De eerste stap naar herstel bij knieklachten is een gegronde diagnose

Bij Curfs Fysio & Sport begint de behandeling van pijnklachten altijd met het stellen van de juiste diagnose. Onze fysiotherapeuten zullen als eerste een overzicht van je situatie schetsen. Er zal doorvraagt worden naar de locatie van de pijn, wanneer de pijn optreedt en in welke mate de klachten jouw dagelijkse leven beïnvloeden.

Eén van onze fysiotherapeuten zal jouw knie zorgvuldig onderzoeken. Hierbij wordt er onder andere gezocht naar spierzwakte, zwellingen en standsafwijkingen. Vervolgens kan er een bewegingsonderzoek worden uitgevoerd om op zoek te gaan naar afwijkingen in het bewegingspatroon.

Bovendien kunnen er specifieke knietesten en krachtafmetingen uitgevoerd worden om meer duidelijkheid te krijgen over de aanleiding van uw knieklachten.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

    Een echte aanrader!

    "Wat een fijne mensen, ik ben heel blij met hoe mijn revalidatie is verlopen"

    Tijdens het voetballen een meniscus blessure opgelopen. Ik kon direct terecht bij Curfs Fysio. Na een aantal behandelingen stond ik alweer op het veld. Dank voor de goede zorg!

    Curfs Fysio & Sport

    Dit kan je verwachten wanneer je bij ons start met herstellen van een knieblessure

    Stap 1: INTAKE & LICHAMELIJK ONDERZOEK

    Zoals eerder aangegeven, is het belangrijk om te beginnen met het stellen van de juiste diagnose. Dit wordt gedaan aan de hand van een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek. Daarnaast stellen we ook vast wat jouw doelstellingen zijn en welke mogelijkheden onze praktijk biedt om jou hierbij te helpen.

    Stap 2: PLAN VAN AANPAK

    Na deze inventarisatie stellen we vast welke aanpak het beste bij jou past, wat de rol van onze praktijk wordt en wat jij zelf kan doen. Gaan we alleen behandelen of is het verstandig om duurzaam aan je conditie en gezondheid te werken?

    Stap 3: BEHANDELEN

    Met een behandelplan kom je een aantal keer per week naar de praktijk. Hier zal je behandeld worden door een fysiotherapeut, begeleid worden door een personal trainer en daarnaast bespoedig je jouw herstel door thuis met behulp van de app Physitrack, zelfstandig oefeningen te doen.

    We stellen een verwachting voor een bepaalde behandelperiode en evalueren daarna de voortgang.

    Stap 4: EVALUATIE

    Door middel van een evaluatiegesprek stellen we vast welke progressie er bereikt is. Ben je hersteld of is er meer nodig? Of wordt het tijd om je doelstellingen te verleggen?

    We gaan kijken wat je ervaringen en resultaten tot nu toe zijn en stellen een advies op om pijnvrij, gezond en fit verder door het leven te gaan.

    Start met jouw herstel van knieklachten bij Curfs Fysio & Sport

    Onze praktijk heeft een ervaren team van betrokken specialisten. Wij richten ons voornamelijk op sport gerelateerde klachten, waardoor wij de ideale praktijk zijn voor knieletsel.

    Mocht je vragen hebben of willen starten aan jouw herstel, neem dan snel contact met ons op!

    Bovendien kunnen er specifieke knietesten en krachtafmetingen uitgevoerd worden om meer duidelijkheid te krijgen over de aanleiding van uw knieklachten.

    Plan een vrijblijvend intakegesprek

    Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

      Een echte aanrader!

      "Wat een fijne mensen, ik ben heel blij met hoe mijn revalidatie is verlopen"

      verbergen

      ×