Het kan zomaar gebeuren. Je bent vol enthousiasme aan het sporten en plotseling voel je een krachtige schok aan je knie; je kruisband!
Blessures aan de kruisband komen veelvuldig voor bij sporters die actief zijn in disciplines waar draaien, springen en abrupte veranderingen van richting centraal staan. Denk bijvoorbeeld aan voetbal, basketbal en skiën.
In deze blog vertellen we over onze expertise met betrekking tot het revalidatietraject na een kruisband operatie.
Het opduiken van kruisbandblessures
De voorste kruisband bevindt zich in de knie en heeft als voornaamste functie het waarborgen van stabiliteit in het gewricht. Een gescheurde kruisband kan optreden wanneer de knie onder extreme druk wordt gezet. Bijvoorbeeld door een onverwachte draaibeweging of een trauma. Dit kan leiden tot een scherpe pijn, zwelling en instabiliteit in de knie.
Bij een ingescheurde kruisband is er vaak meer pijn, dan wanneer de kruisband volledig is afgescheurd. Dit beeld kan vertekend worden door ander letsel. Bij een kruisbandblessure kan er bijkomende schade zijn aan andere structuren zoals de meniscus of de kniebanden. Revalideren van een meniscus blessure? Daar vertellen we in deze blog meer over!
Wanneer iemand te maken krijgt met een gescheurde kruisband, kan een orthopedisch chirurg een kruisband operatie aanbevelen om de beschadigde kruisband te herstellen of te vervangen. Na de operatie begint het traject van revalidatie, waarbij fysiotherapie een cruciale rol speelt.
Wat niet iedereen weet, is dat een fysiotherapeut ook kan helpen bij het voorbereiden op de operatie.

Operatie en revalidatie van de kruisband
De operatie vindt plaats tussen twee en twaalf maanden na het trauma. Tijdens deze ingreep wordt de gescheurde voorste kruisband verwijderd en vervangen door een eigen lichaamspees. Deze is meestal afkomstig van de hamstringpees of de knieschijfpees (patellapees).
Het revalidatieproces begint al geruime tijd vóór de operatie, waarbij de spieren rondom het kniegewricht worden getraind. Na de operatie duurt het revalidatietraject meestal ruim negen maanden. Met als voornaamste doel de verbetering van de stabiliteit van de knie.
In de eerste weken na de operatie is het gebruik van krukken noodzakelijk tijdens het lopen. Zodra het looppatroon zonder krukken weer normaal is, mag er ook zonder ondersteuning gewandeld worden.
Begeleiding en revalidatie vóór en na een ingreep
Bij Curfs Fysio & Sport bieden we niet alleen begeleiding na de operatie, maar ook vóór de ingreep. Door te werken aan een betere conditie en functionaliteit voorafgaand aan de operatie, kunnen we complicaties na de operatie verminderen en het herstelproces versnellen.
We stellen een op maat gemaakt trainingsplan op dat begeleiding en ondersteuning biedt bij lichamelijke oefeningen. Zodat je uiteindelijk zo zelfstandig en pijnvrij mogelijk kunt functioneren en sporten.
In de eerste fase van het revalidatieproces staat het verminderen van de zwelling en het vergroten van de beweeglijkheid van de knie centraal. Dit omvat oefeningen om de knie te buigen en te strekken. Na verloop van tijd is het ook mogelijk om op een hometrainer te fietsen zonder weerstand.
Ongeveer twee weken na de ingreep beginnen we met het versterken van de spieren van het geopereerde been. In eerste instantie worden de oefeningen zonder weerstand uitgevoerd, maar geleidelijk aan wordt er meer weerstand toegevoegd (meestal na drie maanden).
In de laatste fase doen we sport specifieke oefeningen, zodat jij volledig bent voorbereid op een terugkeer naar je sport.
Ons doel na een operatie
Bij Curfs Fysio & Sport werken we samen met jou om te zorgen voor een optimaal herstel en het minimaliseren van de kans op een herhaalblessure. Om dit doel te realiseren, bieden wij een uitgebreide aanpak met diverse specialisten.
Ons team bestaat uit fysiotherapeuten en personal trainers die ervoor zorgen dat de oefeningen op de meest effectieve manier worden uitgevoerd.
Daarnaast hebben we bij Curfs Fysio & Sport een uitgebreid netwerk van specialisten op het gebied van (top)sport, waaronder onder andere orthopeden, sportartsen en sportpsychologen. Dit stelt ons in staat om een multidisciplinaire benadering te bieden en jou de best mogelijke zorg te geven.
Kortom, ons streven is om ervoor te zorgen dat jij weer pijnvrij en zonder klachten kunt functioneren. Samen met jou werken we aan een volledig herstel, zodat je weer kunt genieten van een actief en gezond leven.