1. Blog
  2.  » Wat is het verschil tussen Shockwave therapie en EPTE therapie?

Wat is het verschil tussen Shockwave therapie en EPTE therapie?

datum
februari 2023
leestijd
5 minuten
  1. Blog
  2.  » Wat is het verschil tussen Shockwave therapie en EPTE therapie?

Wat is het verschil tussen Shockwave therapie en EPTE therapie?

datum
februari 2023
leestijd
5 minuten
Schokwave therapie
Hugo
Bart Curfs
Eigenaar

Bart Curfs
Eigenaar

Door de jaren heen zijn er meer en meer technieken ontwikkeld voor het behandelen van klachten zoals een tenniselleboog, hielspoor en achillespeesontsteking.

Twee behandelingen worden op deze pagina uitgelicht, namelijk shockwave therapie en percutane elektrolyse therapie (EPTE therapie). Deze behandelingen worden meestal ingezet bij gewrichts- en peesklachten door ontstekingen of overbelasting.

Omdat de therapievormen niet voor iedereen bekend zijn, zal hier worden uitgelegd wat ze inhouden, hoe ze op elkaar lijken en hoe ze van elkaar verschillen.

Wat is shockwave therapie?

Van shockwave therapie heb je wellicht al eens gehoord. Tijdens deze therapie zet de fysiotherapeut een apparaatje op de huid en via de kop worden hoogenergetische drukgolven door het lichaam gestuurd naar de locatie van de klachten. Deze energie zorgt er door de trillingen voor dat de zelfhelende werking van het lichaam wordt gestimuleerd. De positie van de behandelkop wordt bepaald met behulp van echografie.

De zelfhelende werking van het lichaam wordt met behulp van shockwave therapie op verschillende manieren gestimuleerd. De drukgolven worden opgenomen door het weefsel, waardoor het lichaam herstel-stimulerende stoffen vrijlaat en de stofwisseling in het weefsel toeneemt.

Op deze manier draagt shockwave therapie bij aan een versneld herstel.

Shockwave therapie onderarm

Voordelen van shockwave therapie

Shockwave therapie kent veel voordelen. De behandeling is niet pijnlijk en veel mensen ervaren al heel snel effect. Daarnaast duurt de behandeling kort en wordt aantasting van gezond weefsel vermeden door gebruik van echografie.

Shockwave wordt meestal in combinatie met fysiotherapie ingezet.

Wat is EPTE therapie?

EPTE therapie is voor veel mensen een onbekendere term. Dit komt doordat het een relatief nieuwe methode is voor het behandelen van gewrichts- en peesklachten. Bij deze vorm van therapie wordt er een naaldje ingebracht in de huid, waar stroom doorheen wordt geleid.

Het naaldje is erg dun en is vergelijkbaar met de naadjes die worden gebruikt voor acupunctuur en dry needling. Hierdoor is het inbrengen van het naaldje niet of nauwelijks pijnlijk. Overigens gebeurt EPTE therapie onder geleide van echografie.

De stroom die door het naaldje in het weefsel wordt gezonden zorgt voor een verhoging van de zuurtegraad (de pH), waardoor de zuurstofopname in het weefsel wordt verhoogd. Daarnaast wordt de bloedcirculatie verbeterd en worden er groeihormonen aangemaakt.

Al deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat het lichaam zelf aan de slag gaat om het weefsel te herstellen en nieuw weefsel aan te maken.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

    Een echte aanrader!

    "Wat een fijne mensen, ik ben heel blij met hoe mijn revalidatie is verlopen"

    Tijdens het voetballen een meniscus blessure opgelopen. Ik kon direct terecht bij Curfs Fysio. Na een aantal behandelingen stond ik alweer op het veld. Dank voor de goede zorg!

    Curfs Fysio & Sport

    Voordelen van EPTE therapie

    Het grootste voordeel van EPTE therapie is dat de behandeling heel nauwkeurig wordt toegepast doordat de fysiotherapeut gebruik maakt van een naaldje en echografie. Daarnaast is de behandeling weinig pijnlijk en is het een snelle en effectieve methode.

    Overeenkomsten en verschillen tussen shockwave therapie en EPTE therapie

    Shockwave therapie en EPTE therapie lijken in veel opzichten op elkaar. Beide behandelingen zijn effectief bij een groot scala aan gewrichts- en peesklachten, zoals hielspoor, schouderpeesklachten, kniepeesklachten, een tenniselleboog en hamstringblessures. Beide therapievormen zijn (nagenoeg pijnloos) en worden altijd gecombineerd met behandelmethoden zoals oefentherapie of medical taping.

    Er zijn echter ook verschillen tussen de therapieën. Shockwave therapie werkt met drukgolven die van buiten het lichaam naar binnen worden gezonden, terwijl EPTE therapie via een naaldje direct op het aangedane weefsel werkt.

    Daarnaast verschilt het effect van therapieën iets: shockwave therapie veroorzaakt een kleine ontstekingsreactie, waardoor herstel wordt bevorderd, terwijl EPTE met name zorgt voor de aanmaak van nieuw, gezond weefsel.

    Welke therapie past bij mijn klachten?

    Het kan zelf erg lastig zijn om te bepalen of shockwave therapie of EPTE therapie het beste past bij het herstel van jouw klachten.

    Gelukkig zijn er fysiotherapeuten bij Curfs Fysio & Sport die veel ervaring hebben met deze behandelvormen. Zij kunnen jou uitstekend helpen bij de behandeling van gewrichts- en peesklachten.

    Neem gerust contact op met de praktijk voor het maken van een afspraak. Je kunt ook contact opnemen als je eerst nog wat vragen hebt.

    Plan een vrijblijvend intakegesprek

    Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

      Een echte aanrader!

      "Wat een fijne mensen, ik ben heel blij met hoe mijn revalidatie is verlopen"

      verbergen

      ×