1. Blog
  2.  » Warming-up en cooling-down: de meest onderschatte onderdelen van een training

Warming-up en cooling-down: de meest onderschatte onderdelen van een training

datum
mei 2023
leestijd
5 minuten
  1. Blog
  2.  » Warming-up en cooling-down: de meest onderschatte onderdelen van een training

Warming-up en cooling-down: de meest onderschatte onderdelen van een training

datum
mei 2023
leestijd
5 minuten
Warming-up en cooling-down
Hugo
Bart Curfs
Eigenaar

Bart Curfs
Eigenaar
Om te beginnen met de training is een goede opwarming essentieel. Na een actieve training is het ook belangrijk om af te koelen. Het kan zijn dat je deze twee belangrijke onderdelen overslaat, wat kan leiden tot nadelige gevolgen zoals een verminderde effectiviteit van de training of zelfs blessures die maandenlang kunnen duren om te herstellen.

Het belang van een goede warming-up en cooling-down kan niet genoeg worden benadrukt. Daarom is het belangrijk om te begrijpen waarom deze oefeningen het verschil kunnen maken. In deze blog gaan we dieper in op de voordelen van het uitvoeren van een warming-up en cooling-down in jouw trainingsroutine.

Het belang van een goede warming-up

Een warming-up bestaat uit oefeningen die je lichaam voorbereiden op een fysieke inspanning, zoals een wedstrijd of training. Het doel van een warming-up is om je spieren en gewrichten op te warmen en flexibel te maken. Op die manier wordt de kans op blessures verkleind en verbetert het je sportprestaties. Een goede warming-up begint geleidelijk en wordt vervolgens intensiever uitgevoerd tot je warm en klaar bent voor de daadwerkelijke fysieke inspanning.
Warming-up

Wat gebeurt er tijdens een warming-up met je lichaam

Tijdens het uitvoeren van een warming-up neemt de temperatuur van je lichaam toe, eerst in de actieve weefsels zoals spieren en pezen. Vervolgens stijgt de kerntemperatuur door de toegenomen bloedstroom. Dit leidt tot een aantal fysiologische processen, zoals een toename van de doorbloeding in je spieren. Hierdoor kan er meer zuurstof worden opgenomen en getransporteerd worden naar de spieren, wat de efficiëntie van de afvoer van stofwisselingsproducten verbetert.

Daarnaast zorgt de warming-up ervoor dat de spieren en pezen flexibeler worden, waardoor de geleiding in het zenuwstelsel sneller verloopt. Dit kan resulteren in een betere coördinatie en bewegingsbereik, wat weer kan bijdragen aan betere sportprestaties en het voorkomen van blessures. Het is echter belangrijk om op te merken dat de specifieke effecten van een warming-up afhankelijk zijn van de intensiteit en duur van de oefeningen en de individuele fysieke gesteldheid van de sporter.

Soorten warming-up

Er zijn verschillende manieren om op te warmen, waaronder een algemene warming-up en een specifieke warming-up. Bij een algemene warming-up worden verschillende delen van het lichaam opgewarmd, waardoor de lichaamstemperatuur geleidelijk toeneemt. Een specifieke warming-up richt zich meestal op de spiergroepen die tijdens de training het meest worden gebruikt. Door deze gerichte warming-up wordt de betreffende spiergroep goed opgewarmd en voorbereid op de inspanning die gaat komen.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

    Een echte aanrader!

    "Wat een fijne mensen, ik ben heel blij met hoe mijn revalidatie is verlopen"

    Tijdens het voetballen een meniscus blessure opgelopen. Ik kon direct terecht bij Curfs Fysio. Na een aantal behandelingen stond ik alweer op het veld. Dank voor de goede zorg!

    Curfs Fysio & Sport

    Voorkom spierpijn na een inspanning

    Een ander belangrijk aspect van sporten is het zorgen voor een goede cooling-down. Een cooling-down is het omgekeerde van een warming-up. Het doel van cooling-down oefeningen is om je lichaam geleidelijk terug te brengen naar een rustniveau na het sporten. Vaak wordt er abrupt gestopt met een lichamelijke inspanning, wat de kans op spierpijn of blessures kan verhogen. Het belang van een cooling-down wordt echter vaak over het hoofd gezien.

    Waarom een cooling-down

    Een cooling-down helpt je lichaam om sneller te herstellen, door de concentratie melkzuur in je lichaam te verminderen. Tijdens inspanning hoopt dit stofje op in je spieren en zorgt het voor een gevoel van verzuring. Door na de inspanning met een lage intensiteit te bewegen, wordt de doorbloeding verbeterd en worden afvalstoffen sneller afgevoerd, waaronder het melkzuur. Hierdoor kan spierpijn worden voorkomen en zul je minder stijf zijn de volgende dag. Een cooling-down zorgt er voor dat de afbraak van melkzuur wordt versneld, wat kan bijdragen aan een sneller herstel.

    Cooling-down oefeningen

    Hieronder staan enkele cooling-down oefeningen weergegeven die je meteen kan uitvoeren na jouw work-out:

    1. Wandelen: wandel ongeveer 5 minuten rond (kan ook op de loopband), waardoor je lichaam snel tot ruststand komt.
    2. Fietsen: door 5 tot 10 minuten te fietsen (op een hometrainer) koel je rustig af terwijl je beweegt.
    3. Foamrollen: gebruik een foamroller om je spieren te masseren en spanningen te verminderen.
    4. Staand en/of zittend stretchen: stretch onder andere je rug, schouders, romp en nek,
    5. Benen losgooien: zwaai je ene been van voor naar achteren. Houd daarbij je bovenlichaam stil en kijk naar voren. Wissel vervolgens van been.

    De sleutel tot blessurepreventie en prestatieverbetering

    Het belang van een warming-up en cooling-down kan niet genoeg benadrukt worden. Het helpt namelijk om blessures te voorkomen, sportprestaties te verbeteren en het herstel te versnellen. Daarom is het belangrijk om er een gewoonte van te maken om altijd de tijd te nemen om voor en na elke inspanning op te warmen en af te koelen (hoe kort de inspanning ook is).

    Bij Curfs Fysio & Sport helpen we je graag bij het opstellen van een effectief trainingsschema, inclusief warming-up en cooling-down oefeningen. Neem daarom gerust contact met ons op voor meer informatie over onze diensten!

    Plan een vrijblijvend intakegesprek

    Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

      Een echte aanrader!

      "Wat een fijne mensen, ik ben heel blij met hoe mijn revalidatie is verlopen"

      verbergen

      ×