1. Blog
  2.  » Hoe herstel van je van een gescheurde kruisband zonder operatie?

Hoe herstel van je van een gescheurde kruisband zonder operatie?

datum
juli 2023
leestijd
5 minuten
  1. Blog
  2.  » Hoe herstel van je van een gescheurde kruisband zonder operatie?

Hoe herstel van je van een gescheurde kruisband zonder operatie?

datum
juli 2023
leestijd
5 minuten
Gescheurde kruisband
Hugo
Bart Curfs
Eigenaar

Bart Curfs
Eigenaar

De kruisband blessure is er, heel kort door de bocht, in twee smaken:

  1. Een afgescheurde kruisband
  2. Een beschadigde kruisband (ingescheurd of opgerekt)

Bij een afgescheurde kruisband is er eigenlijk maar één optie, een operatie. Wanneer de kruisband beschadigd is maar niet volledig doorgescheurd is, dan kun je met de juiste therapie zonder operatie herstellen.

De kruisband is het belangrijkste ligament van de knie, dus is een functionele kruisband essentieel om gezond te kunnen bewegen. Wanneer je bij ons herstelt, zorgen wij er dan ook voor dat je volledig fit terug kunt keren naar je sport.

Dat doen we niet door een operatie, maar door een stevige en gerichte revalidatie.

De functie van de kruisband in de knie

Om te begrijpen waarom de kruisband zo belangrijk is, helpt het om een gevoel te hebben bij wat er in de knie aanwezig is.

De knie wordt gevormd door de botten van het bovenbeen en het onderbeen. Deze botten zijn stevig, maar niet elastisch of flexibel. Daarom kunnen botten niet direct op elkaar aansluiten. Rond de uiteinden van de botdelen zit daarom een laag kraakbeen die schokken op kan vangen, de menisci. Zo is het gewricht stevig maar tegelijk bestand tegen belasting en schokken.

Dan heeft de knie vervolgens nog een aantal banden die de botdelen bij elkaar houden. Aan de zijkanten zitten de kniebanden. Deze banden zorgen ervoor dat het been niet zijdelings kan buigen.
Tot slot zijn er de kruisbanden. Deze banden lopen van de achterkant van de knie naar de voorkant. Hierbij lopen ze ook nog eens van de linkerkant naar de rechterkant en omgekeerd. Hierdoor zorgen ze ervoor dat het onderbeen en het bovenbeen niet verder van elkaar verwijderd kunnen worden, zodat het onderbeen niet naar voren of naar achteren kan schuiven.

De kruisbanden zorgen hiermee voor het grootste deel van de stabiliteit van de knie. Van de twee kruisbanden is de voorste kruisband de meest belangrijke, dit is ook de kruisband die het vaakst letsel oploopt.

Gescheurde kruisband

Op welke manier beschadigt de kruisband

De kruisband beschadigt wanneer deze te zwaar wordt belast, of wanneer deze wordt belast op een manier die eigenlijk niet de bedoeling is. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer de voet stilstaat terwijl het lichaam draait. De kruisband kan hierdoor opgerekt worden of zelfs scheuren.

Ook een trauma (botsing, ongeluk) van de knie kan zorgen dat de band wordt opgerekt en daardoor gedeeltelijk of helemaal scheurt. Een gescheurde kruisband hoeft niet direct voor klachten te zorgen. Het kan zo zijn dat knie enkel wat losjes of instabiel voelt. U kunt meestal wel gewoon lopen ondanks dat er meestal een zwelling is.

Sporten is echter uit de boze, omdat de knie nu erg kwetsbaar is. Er is gelukkig nog wel kruisbandweefsel in de knie aanwezig. Hierdoor kan het lichaam het ligament weer herstellen. Om dit te doen, is er wel de juiste stimulatie nodig. Die willen wij bieden met onze fysiotherapie.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

    Een echte aanrader!

    "Wat een fijne mensen, ik ben heel blij met hoe mijn revalidatie is verlopen"

    Tijdens het voetballen een meniscus blessure opgelopen. Ik kon direct terecht bij Curfs Fysio. Na een aantal behandelingen stond ik alweer op het veld. Dank voor de goede zorg!

    Curfs Fysio & Sport

    Het eerste deel van onze therapie bij een conservatieve kruisband revalidatie

    Wanneer de kruisband is opgerekt of ingescheurd, dan is de stabiliteit van de knie aangetast. Dat betekent dat we de knie wel gaan belasten, maar dit we dit heel gecontroleerd doen. Hardlopen op een slechte ondergrond, duels, ernstige vermoeidheid, contactsporten etc. zijn echt een tijdje verboden.

    Pas wanneer de kruisband weer voldoende krachtig is, is het verantwoord om die activiteiten weer te gaan doen.

    Afhankelijk van de mate van het letsel beginnen we de beweeglijkheid van de knie op te voeren. Door het letsel is de knie mogelijk wat immobiel en strekt/buigt het been niet volledig. In deze fase willen we geen kracht op de kruisband zetten, dus we beperken tijdelijk de range of motion van je knie met bijvoorbeeld een brace.

    We richten ons daarna op oefeningen om de spieren rondom de knie te versterken. Deze dragen niet alleen een deel van de belasting, dit bevordert ook de aanvoer van voedingsstoffen voor het herstel. De m. quadriceps, gluteaalmusculatuur en hamstrings zijn hierbij van belang. De quadriceps voeren de hierbij boventoon, maar we vergeten ook niet de spieren van de kuiten!

    Terugkeer naar je sport na een kruisbandblessure zonder operatie

    Naarmate de knie stabieler wordt, kunnen we meer dynamisch gaan belasten. Denk hierbij aan wandelen en fietsen.

    Wanneer we constateren dat jouw knie er aan toe is, dan gaan we gericht trainen om terug te keren naar je sport. Op dit moment mag er geen verschil meer zijn tussen de kracht en stabiliteit van beide knieën. Ook mag je knie geen reactie meer geven bij inspanning (pijn of zwelling).

    Dit betekent dat we sportgerichte training gaan doen. Denk hierbij aan (eenbenig) springen, uitwijken, tempowisselingen, intensiteit opvoeren en andere ondergronden gebruiken.

    Tot slot is het belangrijk dat je er ook mentaal weer klaar voor bent. Door te wennen aan het normale gebruik van je knie, durf je weer te vertrouwen op wat je knie kan. Dit is de laatste stap binnen ons traject.

    Vanaf dat moment ben je klaar om weer te vlammen! Met een stabiele knie door een kruisband die sterker is dan voor je blessure

    Wij zijn de juiste praktijk in Limburg voor een kruisband revalidatie waarbij geen operatie nodig is

    Wij hebben alle faciliteiten in onze praktijk die er nodig zijn voor een snelle maar volledige revalidatie. We hebben ervaren fysiotherapeuten en alle benodigde apparatuur.

    Dit zorgt ervoor dat wij jou volledig kunnen begeleiden, tot aan een terugkeer naar je sport. Zonder kans op nieuw letsel of restklachten.

    We bespreken jouw traject graag met je. Wanneer je contact met ons opneemt, brengen we samen in kaart wat de mogelijkheden zijn voor jou.

    Plan een vrijblijvend intakegesprek

    Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

      Een echte aanrader!

      "Wat een fijne mensen, ik ben heel blij met hoe mijn revalidatie is verlopen"

      verbergen

      ×