1. Blog
 2.  » Fysiotherapie bij achillespeesklachten

Fysiotherapie bij achillespeesklachten

datum
juni 2023
leestijd
5 minuten
 1. Blog
 2.  » Fysiotherapie bij achillespeesklachten

Fysiotherapie bij achillespees-klachten

datum
juni 2023
leestijd
5 minuten
Fysiotherapie bij achillespeesklachten
Hugo
Bart Curfs
Eigenaar

Bart Curfs
Eigenaar
De achillespees, een sterke pees in het onderbeen, verbindt de kuitspier met de hiel. Deze pees is essentieel voor lopen, rennen en springen omdat het grote krachten kan overbrengen. Achillespeesklachten, die pijn, stijfheid en problemen veroorzaken bij het dagelijkse functioneren, zijn helaas vaker voorkomend. Gelukkig kan fysiotherapie helpen bij het herstel en de preventie van achillespeesproblemen.

Deze blog gaat dieper in op de oorzaken, symptomen en hoe fysiotherapie deze veelvoorkomende blessure kan behandelen en voorkomen.

Wat zijn achillespeesklachten?

Pijn in de achillespees is een van de meest voorkomende symptomen van achillespeesklachten. Deze klachten kunnen variëren van lichte stijfheid en irritatie tot ernstige pijn en bewegingsbeperkingen.

De achillespees wordt vaak belast bij activiteiten waarbij veel druk op de voeten wordt uitgeoefend, zoals hardlopen, springen en plotselinge veranderingen van richting. Ontsteking van de pees, ook wel achillespeesontsteking of achilles tendinitis genoemd, kan het gevolg zijn van overbelasting en herhaalde microtrauma’s. Degeneratieve veranderingen in de pees die bekend staan als achillespees tendinopathie kunnen op zijn beurt worden veroorzaakt door langdurige ontsteking.

Achillespeesklachten veroorzaken vaak zwelling, stijfheid en pijn in de buurt van de pees. De meeste mensen ervaren deze symptomen tijdens of na fysieke activiteit, maar ze kunnen ook blijven bestaan wanneer ze in rust zijn. Ernstige pijn kan de dagelijkse activiteiten en sportprestaties belemmeren.

achillespeesklachten

Oorzaken van achillespeesklachten

Er zijn verschillende oorzaken van achillespeesklachten. Een van de meest voorkomende oorzaken is overbelasting van de achillespees. Naast overbelasting kunnen andere oorzaken, zoals een verkeerde techniek of een slechte schoenkeuze tijdens het sporten, het risico op achillespeesklachten verhogen. Bovendien kunnen strakke kuitspieren, een gebrek aan flexibiliteit of kracht in de onderbenen andere factoren zijn die achillespeesklachten kunnen veroorzaken. Leeftijd en levensstijl kunnen ook van invloed zijn. De elasticiteit van de pezen neemt af met de leeftijd, waardoor ze gevoeliger worden voor blessures.

De rol van fysiotherapie bij het behandelen van achillespeesklachten

Bij Curfs Fysio & Sport kunnen onze fysiotherapeuten helpen om pijn van de achillespees te verminderen, beweeglijkheid te verbeteren en kracht en stabiliteit van de pees te versterken.

Samen met onze fysiotherapeuten bepalen we het einddoel van de behandeling, waarbij gekeken wordt naar jouw totaalbeeld. Er zal een individueel behandelplan opgesteld worden dat gericht is op de specifieke behoeften van iedere patiënt. De fysiotherapeut zal daarom specifieke oefeningen voorschrijven om de achillespees te versterken en beweeglijkheid te verbeteren. Daarnaast ligt de focus niet alleen op het behandelen van jouw klacht, maar ook op het aanpakken van de onderliggende oorzaak.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

  Een echte aanrader!

  "Wat een fijne mensen, ik ben heel blij met hoe mijn revalidatie is verlopen"

  Tijdens het voetballen een meniscus blessure opgelopen. Ik kon direct terecht bij Curfs Fysio. Na een aantal behandelingen stond ik alweer op het veld. Dank voor de goede zorg!

  Curfs Fysio & Sport

  Het behandeltraject

  Een evaluatie van de blessure
  Bij het eerste bezoek met een van onze fysiotherapeuten worden jouw klachten uitgebreid in kaart gebracht om de ernst van de blessure en de specifieke oorzaken goed te kunnen beoordelen. Op basis daarvan kan een persoonlijk behandelplan worden opgesteld dat afgestemd is op de behoeften van de patiënt.

  Het verminderen van pijn en ontsteking
  Het verminderen van pijn en ontsteking bij achillespeesklachten is een van de belangrijkste onderdelen van fysiotherapie. Dit wordt gedaan door middel van diverse soorten technieken zoals, een massage.

  Oefeningen ter verbetering van kracht en flexibiliteit
  Naast het verminderen van pijn worden ook oefeningen meegegeven om de flexibiliteit en kracht van de achillespees te verbeteren. Deze oefeningen worden onder begeleiding met een van onze fysiotherapeuten uitgevoerd.

  Persoonlijke begeleiding bij hervatting van sporten en activiteiten
  Een ander cruciaal onderdeel van fysiotherapie is het begeleiden van de patiënt bij het geleidelijk hervatten van sporten en activiteiten. Een van onze fysiotherapeuten zal jou bijvoorbeeld advies geven over de juiste belasting en de juiste schoenkeuze om overbelasting te voorkomen. Daarnaast worden technieken aangeleerd om de bewegings- en looppatronen te optimaliseren en de druk op de achillespees te verminderen.

  Wij helpen je graag verder!

  Maak snel een afspraak bij een van onze ervaren fysiotherapeuten en zet de eerste stap naar een volledig herstel. Bij Curfs Fysio & Sport streven we ernaar om jouw pijn te verminderen, de functie te herstellen en jou vol vertrouwen te laten bewegen.

  Wij zijn ervan overtuigd dat herhaalde fysiotherapiesessies, persoonlijk advies en een persoonlijk behandelplan leidt tot een effectieve aanpak voor achillespeesklachten!

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

   Een echte aanrader!

   "Wat een fijne mensen, ik ben heel blij met hoe mijn revalidatie is verlopen"

   verbergen

   ×