1. Blog
 2.  » Wel of niet opereren bij een gescheurde kruisband?

Wel of niet opereren bij een gescheurde kruisband?

datum
oktober 2023
leestijd
8 minuten
 1. Blog
 2.  » Wel of niet opereren bij een gescheurde kruisband?

Wel of niet opereren bij een gescheurde kruisband?

datum
oktober 2023
leestijd
8 minuten
Gescheurde kruisband
Hugo
Bart Curfs
Eigenaar

Bart Curfs
Eigenaar
Wanneer je een interview hoort van een sporter met een kruisbandblessure, dan hoor je vaak dat het een lange revalidatie is. Soms gaat het over maanden, maar soms wordt er ook wel over een jaar gesproken.

Wanneer je een gescheurde kruisband laat opereren, staan er vaak negen tot zelfs twaalf maanden voor het herstel. Indien je niet geopereerd wordt, dan duurt een revalidatie vaak wat korter, maar meestal toch nog wel een half jaar.

Wat is de reden dat er soms wordt gekozen voor een operatie en dat er soms een conservatieve behandeling met fysiotherapie wordt geadviseerd.

Wij vertellen je graag waarom deze keuze wordt gemaakt.

Het belang van een sterke en gezonde kruisband

De voorste kruisband is het belangrijkste ligament van de knie. Deze kruisband zorgt ervoor dat het onderbeen en bovenbeen niet onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. Hierdoor blijft de knie een compact geheel en is deze stabiel.

Wanneer de werking van de kruisband (deels) wegvalt, dan kunnen de delen van de knie ten opzichte van elkaar bewegen. Dit kan grote gevolgen hebben voor het kapsel, het bindweefsel, spieren, pezen en de meniscus.

Een sterke en gezonde kruisband is dan ook essentieel bij het zorgeloos kunnen belasten van je knie. Een deel van werking kun je opvangen met sterke spieren, maar zonder krachtige kruisband loopt je een sterk verhoogd risico.

Gezonde kruisband

Wat is er nog over van de kruisband en de keuze voor een reconstructie

Bij een reconstructie wordt de voorste kruisband vervangen door een nieuw ligament. Dit wordt elders uit je lichaam gehaald en in de knie vastgezet. Dit wordt alleen gedaan wanneer de kans erg klein is dat de kruisband zichzelf weer herstelt.

Wanneer de kruisband deels is gescheurd, dan kan deze vaak nog herstellen. Het weefsel groeit weer aan en er wordt extra littekenweefsel gevormd. Hierna is de kruisband misschien iets minder strak dan dat deze voor het letsel was, de knie is echter wel weer stabiel.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

  Een echte aanrader!

  "Wat een fijne mensen, ik ben heel blij met hoe mijn revalidatie is verlopen"

  ”Wanneer de werking van de kruisband (deels) wegvalt, dan kunnen de delen van de knie ten opzichte van elkaar bewegen. Dit kan grote gevolgen hebben voor het kapsel, het bindweefsel, spieren, pezen en de meniscus.”

  Curfs Fysio & Sport

  Kruisbandletsel en bijkomend letsel

  Bij het kiezen voor een operatie of geen operatie, wordt er niet alleen gekeken naar de gescheurde kruisband zelf. De mate van letsel van de voorste kruisband is slechts één van de factoren bij het kiezen voor een reconstructie.

  Wanneer er sprake is van veel bijkomend letsel aan bijvoorbeeld de kniebanden, de meniscus of schade aan het bot. Dan is de kans op een goede uitkomst lager zonder kruisbandreconstructie. De schade zal zonder een nieuwe kruisband zeer waarschijnlijk niet volledig herstellen.

  In dit geval biedt een operatie meer kans op een goed herstel.

  De uiteindelijke keuze voor wel of niet opereren bij een kruisband blessure

  Bij de keuze voor een operatief herstel, wordt er dus gekeken naar de omvang van de schade, het bijkomend letsel en natuurlijk jouw persoonlijke doelen. Aan de hand van deze factoren wordt een advies door de arts gegeven.

  In beide gevallen zal je een flink traject van revalidatie te wachten staan. Bij een operatie begint dit vaak al voor de operatie zelf. Met gerichte training en oefeningen, kun je het herstel na de operatie bespoedigen.

  Vanzelfsprekend zul je ook na de operatie flink aan de bak moeten. Met oefeningen en training kun je langzaam de coördinatie, kracht, beweeglijkheid en belasting van de knie naar het gewenste niveau brengen.

  Wanneer er wordt gekozen voor een conservatieve behandeling, zul je ook flink in jezelf moeten investeren. Ook dan is het nodig dat je de structuren van je knie rustig en beheerst optraint. Op deze manier krijgt je lichaam de kans om te herstellen, zonder dat je opnieuw schade oploopt.

  Onze praktijk kan je zowel helpen bij het traject van reconstructie, als bij een conservatieve behandeling.

  De juiste beslissing en revalidatie na een kruisband blessure

  Curfs Fysio & Sport staat voor volledig herstel. Wij willen je dus niet helpen bij het tot 90% terugkomen, wij gaan altijd voor een minstens zo sterke knie als voor je blessure.

  Dit doen we door goede begeleiding en veel aandacht voor jouw behandelplan. We begeleiden dan ook veel sporters met kruisbandletsel, zowel in combinatie met een reconstructie als zonder.

  Wanneer je meer wilt weten over de ondersteuning die wij je kunnen bieden, dan kun je eenvoudig contact met ons opnemen. Wij leggen je graag uit wat we voor je kunnen doen.

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

   Een echte aanrader!

   "Wat een fijne mensen, ik ben heel blij met hoe mijn revalidatie is verlopen"

   verbergen

   ×