1. Blog
 2.  » Kan een fysiotherapeut mij helpen bij een knie die uit de kom is?

Kan een fysiotherapeut mij helpen bij een knie die uit de kom is?

Datum
januari 2024
Leestijd         10 minuten
Gescheurde kruisband
 1. Blog
 2.  » Kan een fysiotherapeut mij helpen bij een knie die uit de kom is?

Kan een fysiotherapeut mij helpen bij een knie die uit de kom is?

Datum
januari 2024
Leestijd        10 minuten
Gescheurde kruisband
Hugo
Bart Curfs
Eigenaar

Bart Curfs
Eigenaar

Het gevoel van een knie die uit de kom is, kan zowel beangstigend als pijnlijk zijn. Het kan zich voordoen na een ongelukkige beweging, een val of zelfs tijdens het sporten. In dergelijke situaties kan de knie zich verschuiven, wat ernstige pijn en instabiliteit veroorzaakt.

De rol van een fysiotherapeut bij dit specifieke probleem wordt in deze blog verder toegelicht.

Wat is een ontwrichte knie?

De knieschijf, een botstukje aan de voorzijde van je knie, bevindt zich in de pees van de bovenspier, die gebruikt wordt om je knie te strekken. Het speelt een cruciale rol bij het soepel glijden van de pees van die spier over je knie.

 Echter, kan de knieschijf “uit de kom schieten”, meestal naar de zijkant van de knie. Dit fenomeen staat ook wel bekend als een ontwrichte knie of patella luxatie, waarbij de knieschijf uit de groef van het dijbeen glijdt. Dit kan intense pijn, zwelling en ongemak veroorzaken, vooral bij beweging.

Wanneer de knieschijf uit de kom raakt, beschadigt dit vaak het weefsel rondom de knieschijf. Dit kan leiden tot verzwakking van de banden en de knieschijf die uit zijn normale positie wordt verplaatst.

Knie op slot

Klachten bij een verschoven knieschijf

Wanneer de knieschijf verschiet, is dit vaak buitengewoon pijnlijk, vooral wanneer deze nog niet terug is op zijn normale plek. Daarbij zwelt de knie vaak op. Soms springt de knieschijf automatisch terug, maar het kan ook zijn dat externe hulp nodig is, zoals van een ambulanceverpleegkundige of in het ziekenhuis.

Enkele tekenen dat de knieschijf uit de kom is:

 • Ernstige pijn
 • De knieschijf vormt een zwelling aan de buitenkant van de knie
 • De knie kan opzwellen (door een bloeding in de knie)

Vaak schiet de knieschijf snel weer op zijn plek, hoewel de knie nog een tijdje dik kan blijven. Na een eerste verschieting is de kans op herhaling vaak groter.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

  verbergen

  Advies bij een knieschijf uit de kom

  Als je voelt dat je knieschijf weer op zijn plaats zit en de pijn en zwelling afnemen, is het belangrijk om geleidelijk aan weer normaal te bewegen. Bij hevige pijn is rust geven aan je knie voor een paar dagen belangrijk. Dit betekent dat je kleine stukjes kunt lopen, waarbij je eventueel gebruik kunt maken van krukken.

  Wanneer je gaat zitten of liggen, is het goed om je been hoger te leggen. Het is echter niet aan te raden om een kussen onder je knie te leggen, aangezien dit het herstel kan vertragen. Het is daarnaast niet noodzakelijk om je knie te koelen, tenzij je dat zelf prettig vindt.

  Het gebruiken van knieverband kan zowel voordelen als nadelen hebben. Het kan de pijn verminderen en een stevig gevoel geven, maar het is niet duidelijk of daarmee het herstelproces versnelt of vertraagd wordt.

  Na ongeveer 5 tot 7 dagen neemt de zwelling in de knie af en kun je weer wat meer lopen. Als de zwelling aanhoudt en de pijn hevig blijft, is het raadzaam om een afspraak te maken bij een huisarts.

  De diagnose van een verschoven knieschijf

  Een fysiotherapeut of arts kan een knie die uit de kom is vaststellen. Soms is het nodig om een MRI- of RX-scan uit te voeren om de diagnose te bevestigen en andere aandoeningen uit te sluiten, zoals een breuk.

  De rol van een fysiotherapeut bij een ontwrichte knie

  Wanneer je met een ontwrichte knie geconfronteerd wordt, kan fysiotherapie een waardevolle rol spelen in het herstelproces en het voorkomen van herhaling van deze blessure. Er zal dan een behandelplan opgesteld worden dat specifiek gericht is op het versterken van de spieren rondom de knie en het herstellen van de mobiliteit en stabiliteit.

  Fase 1

  De eerste focus ligt vaak op pijnbestrijding en het verminderen van de zwelling. Bijvoorbeeld aan de hand van specifieke oefeningen kunnen wij helpen om de pijn te verminderen.

  Fase 2

  Naarmate de pijn vermindert, zal de fysiotherapeut werken aan het herstellen van het bewegingsbereik van de knie. Oefeningen gericht op het versterken van de spieren rondom de knie, helpen om de stabiliteit te verbeteren en het risico op herhaling te verminderen.

  Fase 3

  Stabiliteitsoefeningen spelen een cruciale rol in het voorkomen van herhaling van een ontwrichte knie. Dit omvat oefeningen om onder andere balans te verbeteren, evenals functionele training om de knie te versterken voor dagelijkse activiteiten en sport gerelateerde bewegingen.

  Het belang van professionele begeleiding

  Het herstel van een knie die uit de kom is geweest vraagt om deskundige begeleiding en afgestemde oefeningen. Onze fysiotherapeuten beschikken de juiste vaardigheden in het opstellen van individuele behandelplannen die nauw aansluiten op de behoeften van elke patiënt.

   We richten ons ook op het opzetten van preventieve strategieën om herhaling van de blessure te voorkomen.

  Wij staan klaar om je te helpen!

  Curfs Fysio & Sport speelt een belangrijke rol in het herstelproces van een ontwrichte knie. We bieden gespecialiseerde behandelingen, gerichte oefeningen en preventieve strategieën om je te helpen bij het herwinnen van kracht, stabiliteit en het verminderen van het risico op toekomstige blessures.

  ×