1. Blog
 2.  » Pijn in de nek? Alles wat je moet weten over een beknelde zenuw

Pijn in de nek? Alles wat je moet weten over een beknelde zenuw

datum
april 2023
leestijd
5 minuten
 1. Blog
 2.  » Pijn in de nek? Alles wat je moet weten over een beknelde zenuw

Pijn in de nek? Alles wat je moet weten over een beknelde zenuw

datum
april 2023
leestijd
5 minuten
Beknelde zenuw nek
Hugo
Bart Curfs
Eigenaar

Bart Curfs
Eigenaar

Is het bij jou wel eens voorgekomen dat je opeens last krijgt van pijn, tintelingen of een beperkte bewegingsvrijheid in je nek? Dit kan wijzen op een beknelling van een zenuw in je nek, wat vaak leidt tot ongemak en beperkingen in je dagelijkse activiteiten.

Een beknelde zenuw in je nek is een fysieke belemmering in je zenuwstelsel. De beknelling zorgt ervoor dat signalen via de zenuw niet goed meer worden doorgegeven aan je lichaam. Dit kan dan zorgen voor pijnklachten en ongemak.

Wat is een beknelde zenuw?

Een beknelde zenuw, ook wel zenuwcompressie genoemd, ontstaat wanneer er een fysieke belemmering is ergens in het zenuwstelsel. Zenuwen zijn onder andere verantwoordelijk voor het doorgeven van signalen vanuit de hersenen naar de spieren en organen.

Daarnaast kunnen bijvoorbeeld de huid en andere organen ook weer seintjes doorgeven aan de hersenen. Deze signalen stellen ons in staat om te bewegen, te voelen en te functioneren in ons dagelijkse leven.

Wanneer een zenuw bekneld raakt, wordt de overdracht van deze signalen verstoord. Dit kan leiden tot pijn, tintelingen of een verdoofd gevoel. Het ‘normale’ functioneren’ op het betreffende gebied kan dan ongemak veroorzaken.

Beknelde zenuw nek

Oorzaken van een beknelde zenuw

Een beknelde zenuw in de nek kan verschillende oorzaken hebben, zoals een hernia, een verkeerde houding, overmatige belasting van de nekspieren, slijtage van de wervels, letsel door ongeval of een ontsteking van de zenuw.

Een hernia kan optreden wanneer een tussenwervelschijf uitpuilt en daardoor druk uitoefent op een zenuw. Bij een verkeerde zithouding, zoals langdurig voorovergebogen zitten, kan er ook druk ontstaan op de zenuwen in de nek, waardoor dit leidt tot beklemming.

Overmatige belasting van nekspieren door bijvoorbeeld zware lichamelijke arbeid of sportblessures kunnen ook leiden tot beklemming van de zenuwen in de nek.

Daarnaast kan slijtage van de wervels door bijvoorbeeld veroudering, zoals artrose, leiden tot compressie van de zenuwen. Ontstekingen van de zenuwen in de nek, zoals bij een artritis, kunnen gelijktijdige zenuwcompressie veroorzaken.

Bij Curfs Fysio & Sport kunnen onze fysiotherapeuten helpen bij het ontdekken van de oorzaken van een beknelde zenuw en daarbij een geschikte behandeling aanbieden. Met een uitgebreide diagnostiek zorgen we samen voor een op maat gemaakt behandelplan om klachten te verminderen.

Symptomen van een beknelde zenuw in de nek

De meest voorkomende symptomen van een beknelde zenuw in de nek zijn als volgt:

 • Scherpe pijn
 • Tintelingen
 • Een verdoofd gevoel
 • Spierspasmen
 • Spierzwakte
 • Krachtverlies

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

  Een echte aanrader!

  "Wat een fijne mensen, ik ben heel blij met hoe mijn revalidatie is verlopen"

  Tijdens het voetballen een meniscus blessure opgelopen. Ik kon direct terecht bij Curfs Fysio. Na een aantal behandelingen stond ik alweer op het veld. Dank voor de goede zorg!

  Curfs Fysio & Sport

  Behandelplan bij een beknelde zenuw in de nek

  Bij Curfs Fysio & Sport staat jouw welzijn centraal. Ons behandelplan begint bij een intakegesprek, zodat wij een goed beeld krijgen van jouw precieze klacht. We kijken naar de oorzaak van de beknelde zenuw in de nek en bespreken samen met jou welke revalidatiedoelen jij voor ogen hebt. Op basis van deze informatie stellen we een persoonlijk behandelplan op, dat specifiek afgestemd is op jouw behoeften. 

  Onze fysiotherapeutische behandelingen kunnen onder andere bestaan uit mobilisatietechnieken en spierkrachtoefeningen om de beknelde zenuw te ontlasten en de spierfunctie te verbeteren. Daarnaast kunnen we technieken toepassen, zoals dry needling om de spierspanning te verminderen en het herstel te versnellen. 

  Gedurende het traject word je begeleid door een van onze specialisten. Samen zorgen we voor een optimaal herstel met als doel jouw pijnvrij te maken van de beknelde zenuw in je nek.

  Curfs Fysio & Sport helpt je graag bij het behandelen en voorkomen van terugkerende klachten!

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

   Een echte aanrader!

   "Wat een fijne mensen, ik ben heel blij met hoe mijn revalidatie is verlopen"

   verbergen

   ×