1. Blog
 2.  » Revalideren na een voorste kruisband operatie

Revalideren na een voorste kruisband operatie

datum
november 2022
leestijd
5 minuten
 1. Blog
 2.  » Revalideren na een voorste kruisband operatie

Revalideren na een voorste kruisband operatie

datum
november 2022
leestijd
5 minuten
voorste kruisband revalidatie
Hugo
Bart Curfs
Eigenaar

Bart Curfs
Eigenaar

De voorste kruisband is een belangrijke gewrichtsband, die zorgt voor stabiliteit van de knie in voor- en achterwaartse richting en bij draaibewegingen. Tijdens sporten of door het maken van een ongelukkige beweging, kan de voorste kruisband scheuren.

Dit zorgt voor instabiliteit van de knie, wat kan zorgen voor veel klachten in het dagelijks leven. Wanneer de klachten zodanig belemmerend zijn dat normaal functioneren niet meer mogelijk is, wordt er vaak overgegaan tot een operatieve ingreep waarbij de voorste kruisband wordt gereconstrueerd.

In dit artikel worden de kenmerken van een operatieve ingreep van een voorste kruisbandletsel besproken. Daarnaast leggen we uit wat fysiotherapie voor u kan betekenen bij het revalideren na een voorste kruisband operatie.

Wat is voorste kruisbandletsel?

Centraal in de knie liggen twee kruisbanden, namelijk de voorste en achterste kruisband. Deze kruisbanden verbinden het bovenbeen met het onderbeen en zorgen voor stabiliteit van het kniegewricht.

Wanneer het onderbeen te ver naar buiten draait of heel hard naar voren wordt gedrukt, kan de voorste kruisband scheuren. Dit gebeurt meestal tijdens sporten, met name bij sporten met draai- en sprongbewegingen zoals voetbal of basketbal. Maar kan ook ontstaan door een ongeval. Voorste kruisbandletsel ontstaat vaak wanneer er geen contact is met anderen.

Bij het scheuren van de voorste kruisband is er sprake van een knappende sensatie gevolgd door een acute, hevige pijn in de knie en kan het been niet belast worden. Ook wordt de knie dik en blauw als gevolg van een bloeding uit de gescheurde bloedvaten van de beschadigde kruisband.

De zwelling en pijnklachten verdwijnen vaak na enkele weken, maar de instabiliteitsklachten blijven. Vaak wordt er daarom een operatie gedaan, waarna een stevige revalidatie volgt.

voorste kruisband revalidatie

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

  Een echte aanrader!

  "Wat een fijne mensen, ik ben heel blij met hoe mijn revalidatie is verlopen"

  Tijdens het voetballen een meniscus blessure opgelopen. Ik kon direct terecht bij Curfs Fysio. Na een aantal behandelingen stond ik alweer op het veld. Dank voor de goede zorg!

  Curfs Fysio & Sport

  Operatie bij een voorste kruisbandletsel

  De operatieve behandeling bij een gescheurde voorste kruisband is een voorste kruisbandreconstructie. Bij een voorste kruisbandreconstructie maakt de orthopedisch chirurg met een pees uit uw been een voorste kruisband na.

  Hiertoe kan de chirurg de hamstringpees of een gedeelte van de kniepees gebruiken. Ook kan eventueel een donorpees afkomstig van een overledene gebruikt worden, maar dit wordt meestal pas gedaan bij een terugkerende scheuring van de voorste kruisband.

  Na de operatie is de knie stijf en is er krachts- en coördinatieverlies. De fysiotherapeut kan helpen de knie weer goed te leren bewegen en de spieren rondom het kniegewricht te versterken. Dit is een langdurig en intensief proces en de totale revalidatie zal dan ook zo’n negen tot twaalf maanden in beslag nemen.

  Het is daarom raadzaam om voor optimaal herstel zo snel mogelijk na de voorste kruisband operatie contact op te nemen met een fysiotherapeut.

  Fysiotherapie na een voorste kruisband operatie

  Bij het eerste bezoek aan de fysiotherapeut worden uw klachten uitgebreid in kaart gebracht, zodat het duidelijk wordt waar de problemen liggen en er een passend behandelplan kan worden opgesteld. Hiertoe zal de fysiotherapeut met u in gesprek gaan en een lichamelijk onderzoek uitvoeren.

  Op basis van het gesprek, het lichamelijke onderzoek en uw persoonlijke wensen en doelen zal de fysiotherapeut samen met u een geïndividualiseerd behandelplan opstellen.

  De behandeling na een voorste kruisband operatie

  De behandeling na een voorste kruisband operatie zal zich met name richten op het verbeteren van de beweeglijkheid van de knie en het versterken van de spieren rondom het kniegewricht. Meestal gebeurt dit middels gerichte therapie en specifieke oefeningen.

  Nadat de bewegingsvrijheid van de knie is toegenomen, is het van belang het kniegewricht zo stabiel mogelijk te laten functioneren. De fysiotherapeut zal u daarom specifieke oefeningen aanleren, die u zelfstandig thuis kunt uitvoeren.

  Deze oefeningen zullen zich met name richten op het versterken van de spieren rondom het kniegewricht en het blijven onderhouden en verbeteren van de mobiliteit en coördinatie.

  Ook zal de fysiotherapeut u adviezen geven over het juist belasten van de knie en u begeleiden bij het geleidelijk weer meer belasten. Aan het einde van de revalidatie, gaan we daadwerkelijk belasten op die manier dat dit ook in het dagelijkse leven (sport) gebeurt, hiermee zorgen we er voor dat er geen kans is op een herhaalblessure.

  Aan het einde van het traject, is uw knie dus minimaal weer zo sterk en stabiel als voordat u de blessure opliep

  Fysiotherapie bij Curfs Fysio & Sport

  Heeft u recent een voorste kruisband operatie gehad of staat deze binnenkort gepland? De fysiotherapeuten bij Curfs Fysio & Sport helpen u graag met revalideren, zodat de mobiliteit en stabiliteit van de knie toenemen en u weer pijnvrij kunt bewegen.

  Bent u benieuwd wat fysiotherapie voor u kan betekenen of heeft u vragen? Neem dan telefonisch contact op of mail ons.

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

   Een echte aanrader!

   "Wat een fijne mensen, ik ben heel blij met hoe mijn revalidatie is verlopen"

   verbergen

   ×