Ik heb mijn knie verdraaid, wat moet ik nu doen?

Datum: november 2023
Leestijd: 8 minuten

Bart Curfs

Bart Curfs
Eigenaar

Revalidatieproces na een kruisbandoperatie

Een ongelukkige beweging, een plotselinge draai, en ineens voelt je knie pijnlijk aan. Herken je dat gevoel? Het kan ons allemaal overkomen, vooral tijdens intensieve sportmomenten, maar ook in het dagelijkse leven.

Een verdraaide knie kan behoorlijk vervelend zijn en je mobiliteit beperken. Deze blessure ontstaat vaak door onverwachte bewegingen of trauma aan de knie. Hoewel de symptomen variëren in ernst, is het van essentieel belang om de juiste stappen te ondernemen om een volledig herstel te bevorderen.

In deze blog verkennen we de mogelijke symptomen en delen we inzichten en tips om met een verdraaide knie om te gaan. Of je nu een atleet bent of gewoon op zoek bent naar informatie over het herkennen en herstellen van een verdraaide knie.

Lees verder om meer te weten over deze veelvoorkomende knieletsel!

Veelvoorkomende oorzaken van een verdraaide knie

 Een verdraaide knie kan om verschillende redenen optreden. Dit kan gebeuren bij een verkeerde beweging, intense sportbeoefening, of zelfs bij de overgang naar een nieuwe sport. In dit geval moet je lichaam zich aanpassen aan nieuwe en andere bewegingen.

Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken van een verdraaide knie:

  • Sportblessure: Sporters, vooral die draaiende bewegingen maken zoals voetballers of skiërs, lopen een verhoogd risico op het verdraaien van de knie.
  • Trauma: Een directe klap of letsel aan de knie kan leiden tot een verdraaide knie. Dit kan het gevolg zijn van een val.
  • Overbelasting: Herhaalde belasting van de knie, zoals draaibewegingen. Dit kan na verloop van tijd leiden tot een verdraaide knie.
  • Onverwachte bewegingen: een plotselinge, onverwachte beweging van de knie kan leiden tot een verdraaiing. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens het lopen, springen of zelfs gewoon bij het omdraaien.

Het begrijpen van de oorzaak is belangrijk om de juiste behandeling en preventieve maatregelen te bepalen.

Symptomen van een verdraaide knie

De symptomen kunnen van persoon tot persoon variëren. Hieronder volgen enkele klachten:

  • Pijn: Een van de meest voorkomende symptomen is aanhoudende pijn in de knie. De pijn kan variëren van mild tot ernstig en kan direct na het letsel optreden of zich geleidelijk ontwikkelen.
  • Zwelling: Na een knieverdraaiing kan zwelling optreden als gevolg van een ontsteking. Dit kan de knie gevoelig maken en je mobiliteit beperken.
  • Instabiliteit: Je kunt een gevoel van instabiliteit in de knie ervaren, alsof de knie ‘los’ aanvoelt. Dit kan je beperken bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten.
  • Beperkte beweging: Een verdraaide knie kan de bewegingsvrijheid beperken. Het kan moeilijk zijn om de knie te buigen, strekken of belasten.

Wanneer je symptomen van een verdraaide knie ervaart, is het belangrijk om een professionele diagnose te krijgen. Bij Curfs Fysio & Sport hebben we gespecialiseerde (sport)fysiotherapeuten en moderne hulpmiddelen om de aard en ernst van je blessure vast te stellen.

Kniepijn sporten

Het behandelingsproces

Als eerste stap vindt er een afspraak plaats met een van onze (sport)fysiotherapeuten. Tijdens dit consult worden jouw klachten uitvoerig geëvalueerd om zowel de ernst van de blessure als de specifieke oorzaken goed te begrijpen. Op basis daarvan wordt een gepersonaliseerd behandelplan opgesteld dat volledig is afgestemd op jouw behoeften.

Verschillende technieken, zoals een massage, worden gebruikt om pijnklachten te verminderen. Daarnaast ontvang je oefeningen om de flexibiliteit en kracht van je knie te verbeteren. Deze oefeningen worden begeleid door een van onze (sport)fysiotherapeuten.

Een ander essentieel aspect van ons behandeltraject is de begeleiding bij het geleidelijk hervatten van sport en activiteiten. Onze fysiotherapeuten zullen bijvoorbeeld advies geven over de juiste belasting om overbelasting te voorkomen.

Bovendien leren we technieken aan om bewegingspatronen te optimaliseren en de druk op de knie te verminderen.

Wij staan klaar om je te ondersteunen!

Heb jij onze hulp of advies nodig? Aarzel dan niet en maak snel een afspraak bij een van onze ervaren fysiotherapeuten om de eerste stap te zetten naar een volledig herstel. Bij Curfs Fysio & Sport is ons doel om jouw knieklachten te verminderen, de functie te herstellen en jou met vertrouwen te laten bewegen.

Wij geloven dat herhaalde (sport)fysiotherapiesessies, persoonlijk advies en een op maat gemaakt behandelplan de sleutel vormen tot een effectieve aanpak voor het behandelen van een verdraaide knie.

×