1. Blog
 2.  » Wat te doen bij een knie die op slot zit?

Wat te doen bij een knie die op slot zit?

datum
juni 2023
leestijd
5 minuten
 1. Blog
 2.  » Wat te doen bij een knie die op slot zit?

Wat te doen bij een knie die op slot zit?

datum
juni 2023
leestijd
5 minuten
Knie op slot
Hugo
Bart Curfs
Eigenaar

Bart Curfs
Eigenaar

Een knie die op slot zit (ook wel slotknie), is een knie die niet meer kan buigen of strekken. Dit komt doordat er iets in het gewricht zit dat deze bewegingen onmogelijk maakt.

In veel gevallen is dit een stukje kraakbeen van de meniscus. Er kan ook een stukje van een ligament of een botfragment voor de obstructie verantwoordelijk zijn.

Bij een klassieke slotknie, kun je de knie niet meer buigen, wat direct ook de naam van de blessure verklaart. Veel mensen gebruiken de term “mijn knie zit op slot” ook bij andere klachten, die strikt genomen geen slotklachten zijn. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een knie waar vocht in zit, waardoor deze minder goed kan buigen.

Wanneer je knie minder goed kan buigen of zelfs helemaal op slot zit, dan is het altijd nodig om naar een zorgverlener te gaan. Sommige klachten herstellen niet vanzelf of worden zelfs erger wanneer je geen hulp zoekt.

Het onderscheid tussen een klassieke slotknie en een knie die niet goed buigt

We noemden al dat bij een knie die op slot zit, het buigen echt onmogelijk is. Er is een fysieke blokkade in de knie.

Wanneer de knie dus nog wel kan buigen, ook al gaat dit buigen lastig, dan is er geen sprake van een slotknie. Dit is van belang voor de behandeling van de aandoening. Bij een knie die op slot zit, is het namelijk in de meeste gevallen noodzakelijk om te opereren.

Het stukje weefsel dat de knie blokkeert moet uit het gewricht worden gehaald. Voor het behandeltraject is het onderscheid dus erg belangrijk. Wanneer je last hebt van een knie die moeilijk beweegt of die niet helemaal kan buigen/strekken. Dan hebben wij veel mogelijkheden om je te helpen.

Wanneer er echt een blokkade in de knie zit, dan moet er eerst een operatie plaatsvinden om de blokkade op te heffen. Daarna kunnen wij met je aan de slag gaan om te revalideren.

Knie op slot

Revalideren na een slotknie bij Curfs Fysio & Sport

Nadat de knie is geopereerd om de obstructie te verwijderen, kunnen we starten met de revalidatie. Dit traject is altijd maatwerk. De exacte invulling van de behandeling is afgestemd op jouw situatie en jouw doelen.
Dit betekent dat we zo lang de tijd nemen als dat nodig is en dat we de hele revalidatie op jouw tempo uitvoeren.

Wanneer er een langere periode van inactiviteit is geweest, dan is er een flinke afname van kracht en stabiliteit. Doordat de knie weinig tot niet is gebruikt, is het spierweefsel afgenomen en zijn ligamenten zwakker geworden.

Wij richten ons bij het revalidatie traject dan ook meerdere factoren. We willen er niet alleen voor zorgen dat je jouw knie weer kunt gebruiken, we willen ook dat dit verantwoord gebeurt. Dat betekent dat we ons richten op stabiliteit, beweeglijkheid maar ook op kracht en belastbaarheid.

In de eerste fase zal dit vooral trainen op kracht en beweeglijkheid zijn. Daarna werken we aan functionaliteit en belastbaarheid.
Door niet alleen in de zaal te trainen, maar ook echte sportsituaties op te zoeken.

Kunnen wij je zover begeleiden dat je volledig herstelt. Dus na het traject ben je minimaal net zo sterk als voor de blessure.

Hierdoor kun je niet alleen terugkeren binnen de lijnen, maar hoef je ook niet bang te zijn voor nieuw letsel van de knie.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

  Een echte aanrader!

  "Wat een fijne mensen, ik ben heel blij met hoe mijn revalidatie is verlopen"

  Tijdens het voetballen een meniscus blessure opgelopen. Ik kon direct terecht bij Curfs Fysio. Na een aantal behandelingen stond ik alweer op het veld. Dank voor de goede zorg!

  Curfs Fysio & Sport

  Kies voor de experts van Curfs Fysio & Sport

  Onze praktijk heet niet voor niets Curfs Fysio & Sport. Wij bieden hoogwaardige fysiotherapeutische zorg waarmee wij veel sporters helpen.

  Een revalidatie traject bij ons is dan ook niet afgelopen wanneer je pijnvrij bent of wanneer je weer kunt lopen. Wij beschouwen jouw revalidatie pas voltooid wanneer je weer alles kunt wat je voor de blessure ook kon. 

  Dat betekent weer volledig sporten zonder dat je bang hoeft te zijn voor een terugval of een nieuwe blessure. 

  Wanneer je contact met ons opneemt, dan helpen wij je graag met jouw persoonlijke herstelplan.

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

   Een echte aanrader!

   "Wat een fijne mensen, ik ben heel blij met hoe mijn revalidatie is verlopen"

   verbergen

   ×