1. Blog
 2.  » Wat kunnen wij doen bij een beknelde zenuw in de rug?

Wat kunnen wij doen bij een beknelde zenuw in de rug?

datum
oktober 2022
leestijd
6 minuten
 1. Blog
 2.  » Wat kunnen wij doen bij een beknelde zenuw in de rug?

Wat kunnen wij doen bij een beknelde zenuw in de rug?

datum
oktober 2022
leestijd
6 minuten
beknelde zenuw rug
Hugo
Bart Curfs
Eigenaar

Bart Curfs
Eigenaar

De wervelkolom is de kern van ons lichaam. Niet alleen ondersteunt de wervelkolom de ribben die onze organen beschermen, ook het hoofd wordt gedragen door de wervelkolom. Bij het sporten is de wervelkolom voortdurend wisselend belast met grote verschillen in intensiteit en richting van de belasting. De rug moet dus krachtig en flexibel zijn om deze functionaliteit te kunnen bieden.

Naast deze functie, is de wervelkolom de bescherming van het ruggenmerg waarin de zenuwen van onze hersenen naar ons lichaam lopen en vice versa. Helaas kunnen deze zenuwen soms tussen de wervels bekneld raken, waardoor ze veel klachten kunnen geven.

De klachten kunnen sterk wisselen en makkelijk verward worden met andere oorzaken. Omdat de klachten vaak hardnekkig zijn, blijven deze vaak voor langere tijd aanwezig. Of komen ze regelmatig terug tijdens het sporter, werken of ontspannen. In dit artikel vertellen wij hoe wij te werk gaan bij klachten door een beknelde zenuw in de rug.

Wat is er aan de hand bij een beknelde zenuw in de rug?

Op het eerste gezicht lijkt deze vraag heel eenvoudig. Er zit immers een zenuw klem. Maar waarom hebben dan zoveel mensen last van deze klacht en waarom zijn de klachten dan zo hardnekkig?

De reden hiervoor is dat de oorzaak van de beknelling heel divers kan zijn.

Dit kan komen door een tussenwervel die op een zenuw drukt. In dit geval noemen we de beknelling een hernia. Maar de klachten kunnen ook voortvloeien uit een verkramping van spieren, waardoor zenuwen niet ongestoord door de rug kunnen lopen. Op dezelfde manier kan het zo zijn dat een blessure, belastende houding, repetitieve bewegingen of verkrampingen/ontstekingen van het bindweefsel zorgen voor een vernauwing en dus ruimtegebrek voor een zenuw.

Er zijn dus legio mogelijke oorzaken. Dit is de reden dat de fysiotherapeutische behandeling niet altijd aanslaat op de klachten. Wij steken onze energie daarom allereerst in het achterhalen van de oorzaak van de klacht, voordat wij onze behandeling starten.

Op deze manier willen wij al onze cliënten optimaal helpen omdat we onze therapie richten op de oorzaak van klacht, niet op een symptoom.

 beknelde zenuw rug curfs

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

  Een echte aanrader!

  "Wat een fijne mensen, ik ben heel blij met hoe mijn revalidatie is verlopen"

  Tijdens het voetballen een meniscus blessure opgelopen. Ik kon direct terecht bij Curfs Fysio. Na een aantal behandelingen stond ik alweer op het veld. Dank voor de goede zorg!

  Curfs Fysio & Sport

  Hoe ziet onze behandeling bij een zenuwbeknelling in de rug eruit?

  We stellen een behandelplan op, op basis van onze bevindingen bij de intake. Hierbij verzamelen we informatie door de situatie uit te vragen en door lichamelijk onderzoek te doen. Dit behandelplan overleggen we met jou, zodat je precies weet wat we gaan doen en vooral waarom we dit doen.

  De behandeling is om deze reden dan ook divers. Het kan zo zijn dat we constateren dat we een deel van de rug (tijdelijk) minder moeten belasten. In dat geval zorgen we er samen voor dat je bijvoorbeeld op een andere manier gaat bewegen, waardoor je de regio van de zenuwbeknelling gaat ontzien.

  Door het verstevigen van spieren of spiergroepen, kunnen we de spieren meer belasting laten dragen, waardoor de druk op de wervels afneemt. Minder druk op de wervels betekent in dit geval vaak dat zenuwen meer ruimte krijgen, waardoor de pijn afneemt.

  Door het losmaken van verkrampingen en het voorkomen dat deze terugkomen, zorgen we opnieuw voor minder belasting en meer ruimte voor de zenuwen.

  Welke combinatie van behandelingen de beste uitkomst voor je biedt, dat weten we precies na het lichamelijk onderzoek en door te monitoren hoe jouw lichaam op de behandeling reageert.

  Het is makkelijk om allerlei zaken maar te vermijden en zo geen klachten te hebben. Dat is niet hoe wij te werk gaan. We weten hoe belangrijk bijvoorbeeld sport kan zijn, dus onze therapie is erop gericht dat jij weer 100% kunt sporten zonder klachten.

  Curfs Fysio helpt bij klachten door een zenuwbeknelling in de rug

  Je hebt hierboven kunnen lezen dat wij veel mogelijkheden hebben. Wij kunnen al deze therapieën inzetten om je te helpen van je klachten af te komen. Hierbij is het belangrijk dat je weet dat wij niet de klacht behandelen, maar dat wij het hele lichaam behandelen met extra focus op de belasting die jij specifiek van je lichaam vraagt.

  Want alleen een holistische benadering zorgt voor een duurzame genezing.

  Wanneer je ons belt of mailt, dan vertellen we je vrijblijvend meer over de mogelijkheden die wij voor je hebben.

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

   Een echte aanrader!

   "Wat een fijne mensen, ik ben heel blij met hoe mijn revalidatie is verlopen"

   verbergen