1. Blog
 2.  » Revalideren na een meniscus blessure

Revalideren na een meniscus blessure

datum
oktober 2022
leestijd
6 minuten
 1. Blog
 2.  » Revalideren na een meniscus blessure

Revalideren na een meniscus blessure

datum
oktober 2022
leestijd
6 minuten
Meniscus Blessure
Hugo
Bart Curfs
Eigenaar

Bart Curfs
Eigenaar

Iedere fanatieke sporter kent wel iemand met meniscus blessure. Na een duel of een botsing kan de meniscus beschadigen waardoor de knie op slot springt. Verder sporten is dan niet meer mogelijk en de sporter staat een stevige revalidatie te wachten.

Het lijkt hierdoor dat de meniscus kwetsbaar is en dat deze makkelijk beschadigt. Maar de meniscus is een onmisbare structuur die juist veel klappen en schokken opvangt. Om deze reden is de meniscus essentieel om soepel te kunnen lopen of te rennen.

Wanneer de meniscus is gescheurd, is gerafeld of wanneer er een stukje is afgebroken, dan wordt er vaak gekozen voor een operatie om de schade te herstellen. De operatie is echter pas het begin van het herstel. Na de operatie is er fysiotherapie nodig om ervoor te zorgen dat de knie weer bestand is tegen de gewenste belasting.

Dit traject is specialistisch werk, omdat er na de revalidatie bijvoorbeeld bij het sporten opnieuw veel van de meniscus zal worden gevraagd. Om deze reden zijn onze revalidatietrajecten altijd maatwerk, afgestemd op jouw doelen en begeleidt door een ervaren sportfysiotherapeut. Onze praktijk begeleidt veel (top)sporters omdat onze praktijk volledig is gefocust op het revalideren bij sportblessures.

Hoe starten we met een meniscus revalidatie?

Bij een meniscusrevalidatie bepalen we het traject op basis van jouw gegevens en jouw doelen. Dit betekent dat we starten met een intake waarin we de medische gegevens doornemen en waarbij we een lichamelijk onderzoek doen. Doordat we een groot netwerk van orthopeden en andere medisch specialisten hebben, hebben wij korte lijntjes met andere behandelaren. Hierdoor hebben we direct een goed beeld van de situatie.

Net zo belangrijk zijn jouw doelen. Wat wil je weer gaan doen na de operatie?

Wanneer je graag weer zonder problemen lekker wilt wandelen, dan is de belasting minder dan wanneer je weer het veld op wilt om op niveau te sporten. Tot slot is het ook belangrijk om reëel naar elkaar te zijn, hoeveel tijd kun en wil je investeren in de revalidatie? Want je krijgt terug wat je erin stopt. Het goede nieuws hierdoor is dat je met de juiste inzet en begeleiding, weer volledig kunt herstellen.

Op basis van deze informatie maken we een behandelplan. Dit plan is een leidraad voor de revalidatie. Vanzelfsprekend zal de reactie en het herstel van de knie tijdens het traject een grote rol spelen, dus we sturen de behandeling bij wanneer dit nodig is.

Revalideren bij Meniscus Blessure

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

  Een echte aanrader!

  "Wat een fijne mensen, ik ben heel blij met hoe mijn revalidatie is verlopen"

  Tijdens het voetballen een meniscus blessure opgelopen. Ik kon direct terecht bij Curfs Fysio. Na een aantal behandelingen stond ik alweer op het veld. Dank voor de goede zorg!

  Curfs Fysio & Sport

  Met fysiotherapie revalideren na een meniscus operatie

  Jouw lichaam zorgt voor het herstel van het beschadigde weefsel. Maar jij hebt heel veel invloed op de omstandigheden. Tijdens de revalidatie proberen we de ideale omstandigheden voor het herstel te creëren. Met voldoende stimulatie en met voldoende rust voor de knie.

  Hierbij zijn een aantal dingen belangrijk. We beginnen met het werken aan het buigen en strekken van de knie. Na de operatie is er vocht aanwezig dat ervoor zorgt dat de knie niet volledig kan buigen en strekken. Door de bewegingen rustig en gecontroleerd uit te voeren, gaan we aan de slag om de knie weer in de volledige range te laten bewegen. Wanneer de meniscus is gehecht, dan mag de knie bijvoorbeeld nog niet volledig worden gestrekt. We zorgen ervoor dat we met de bewegingen binnen de juiste range blijven totdat deze weer wel volledig mag bewegen.

  Daarnaast werken we aan de kracht. Want de spieren rondom de knie vangen veel van de belasting om. Wanneer de spieren sterker worden, dan neemt de belasting van de meniscus af. Dit zorgt ervoor dat de kans op een herhaling van de blessure sterk afneemt.

  Onze fysiotherapeuten helpen je tijdens het traject bij het terugkrijgen van kracht, uithoudingsvermogen, coördinatie en flexibiliteit om ervoor te zorgen dat je jouw dagelijkse activiteiten weer net zo kunt doen als voor de blessure en operatie.

  Zonder angst voor een terugval of nieuwe blessure.

  Curfs Fysio & Sport, de beste keuze voor sportfysiotherapie

  Onze fysiotherapiepraktijken in Limburg zijn volledig gericht op sportfysiotherapie. Wij richten ons volledig op sporters die weer willen terugkeren op (of boven!) hun niveau van voor het letsel.

  Dit betekent dat wij betrokken en fanatiek zijn. Wanneer je contact met ons opneemt, dan gaan we samen aan de slag om jou weer 100% fit te krijgen.

  We zijn goed bereikbaar via telefoon of mail en we voorzien je graag van meer informatie. Neem vrijblijvend contact met ons op zodat we je meer kunnen vertellen over het revalideren na meniscus klachten.

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

   Een echte aanrader!

   "Wat een fijne mensen, ik ben heel blij met hoe mijn revalidatie is verlopen"

   verbergen