1. Blog
 2.  » EPTE therapie bij gescheurde achillespees

EPTE therapie bij revalidatie van een gescheurde achillespees

datum
januari 2023
leestijd
5 minuten
 1. Blog
 2.  » EPTE therapie bij gescheurde achillespees

EPTE therapie bij revalidatie van een gescheurde achillespees

datum
november 2022
leestijd
5 minuten
Achilles blessure
Hugo
Bart Curfs
Eigenaar

Bart Curfs
Eigenaar

Een achillespeesblessure is een veelvoorkomende blessure. Van de 1000 patiënten die een huisarts raadplegen, hebben er 2 tot 3 een achillespeesblessure. In dit artikel bespreken wij wat een gescheurde achillespees precies is, de oorzaken van een gescheurde achillespees, de klachten horende bij een achillespees en hoe EPTE therapie jou kan helpen bij een gescheurde achillespees.

Wat is een gescheurde achillespees?

Een gescheurde achillespees is een blessure aan de pees die zich uitstrekt van de kuit tot aan de hiel. Deze pees is de grootste en sterkste band in het menselijk lichaam en is verantwoordelijk voor het op en neer bewegen van de hiel en het bewegen van de voet.

Een gescheurde achillespees kan optreden als gevolg van overmatige belasting, veroudering of een ongeval.

Last achilles

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

  Een echte aanrader!

  "Wat een fijne mensen, ik ben heel blij met hoe mijn revalidatie is verlopen"

  Tijdens het voetballen een meniscus blessure opgelopen. Ik kon direct terecht bij Curfs Fysio. Na een aantal behandelingen stond ik alweer op het veld. Dank voor de goede zorg!

  Curfs Fysio & Sport

  Oorzaken van een gescheurde achillespees

  Er zijn verschillende oorzaken van een gescheurde achillespees. Ten eerste kan overmatig hardlopen, springen, of andere intense fysieke activiteiten kan leiden tot overbelasting van de achillespees. Dit is vooral het geval bij mensen die zich plotseling intensiever gaan trainen of oudere personen die zich weer aan fysieke activiteiten willen wagen.

  Ten tweede is veroudering ook één van de oorzaken. In dit geval wordt achillespees dunner en minder elastisch naarmate iemand ouder wordt, waardoor het meer vatbaar is voor scheuren. Een ongeval, zoals een val of een directe klap tegen de achillespees, kan ook leiden tot een scheur.

  Ten derde kunnen sommige medische aandoeningen een rol spelen. Zo kunnen bijvoorbeeld reuma of diabetes het risico op een gescheurde achillespees ook verhogen.

  Tot slot speelt een gebrek aan flexibiliteit en sterkte ook een rol. Als de spieren in de kuit niet flexibel of sterk genoeg zijn, kan dit extra stress op de achillespees veroorzaken waardoor de kans op scheuring groter is.

  Klachten bij een gescheurde achillespees

  De klachten van een gescheurde achillespees kunnen variëren afhankelijk van de ernst van de blessure, maar meestal omvatten deze:

  • Plotselinge pijn aan de achterkant van de kuit: de pijn is vaak het ergst bij de eerste stap en kan gepaard gaan met een knappend geluid.
  • Beperkte beweeglijkheid van de voet en de enkel: het is vaak moeilijk of onmogelijk om op de tenen te staan of de voet te buigen.
  • Zwelling: de achillespees kan snel gaan zwellen en daardoor zacht aanvoelen.
  • Verminderde kracht: er kan een verminderde kracht in de kuit zijn waardoor de persoon moeilijk kan staan op de hiel.
  • Blauwe plekken: er kunnen blauwe plekken ontstaan op de plaats van de scheur.

  Het is belangrijk om te weten dat niet iedereen met een gescheurde achillespees alle klachten heeft. In sommige gevallen kan de scheur zo klein zijn dat je er weinig last van hebt.

  Revalidatie van een gescheurde achillespees

  De revalidatie van een gescheurde achillespees kan een lange periode van tijd in beslag nemen en is afhankelijk van de ernst van de blessure. Het doel van de revalidatie is om de beweeglijkheid, kracht en stabiliteit van de achillespees te herstellen en terugkeer naar normale activiteiten mogelijk te maken.

  In eerste instantie is het belangrijk om het RICE (rest, ice, compression, elevation) principe te volgen. Dit betekent dat het belangrijk is om de eerste paar dagen na de blessure rust te nemen en de achillespees van belasting te ontzien. Gebruik ijs om de zwelling te verminderen en de pijn te verlichten. Daarnaast wordt geadviseerd om bandage te gebruiken en de voet hoog te houden om de zwelling te verminderen.

  Fysiotherapie kan helpen bij het verminderen van pijn en ontsteking, het verbeteren van de beweeglijkheid en het herstellen van de kracht en stabiliteit van de achillespees. De fysiotherapeut kan specifieke oefeningen voorschrijven om de achillespees te versterken en de beweeglijkheid te verbeteren. Daarnaast kan een fysiotherapeut gebruik maken van een nieuwe behandelmethode: EPTE therapie.

  Wat is EPTE therapie?

  EPTE (Extracorporeal Pulse Activation Technology) is een nieuwe behandelingsmethode voor achillespeesblessures die gebruikmaakt van elektrotherapie. Deze behandeling bestaat uit het toepassen van korte, hoogenergetische pulsen op de achillespees om de bloedcirculatie te verbeteren en de genezing te versnellen.

  EPTE wordt vaak gebruikt als aanvulling op traditionele revalidatie-oefeningen en kan hierdoor helpen bij het verminderen van pijn en ontsteking en het verbeteren van de beweeglijkheid van de achillespees.

  Curfs Fysio & Sport

  Mocht je klachten herkennen of een van onze fysiotherapeuten naar jouw achillespees willen laten kijken? Twijfel dan niet langer en neem contact met ons op! Want bij Curfs Fysio & Sport doen wij niets liever dan jou van je klachten afhelpen zodat je weer pijnvrij door het leven kunt gaan.

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

   Een echte aanrader!

   "Wat een fijne mensen, ik ben heel blij met hoe mijn revalidatie is verlopen"

   verbergen

   ×