1. Blog
 2.  » Revalidatie: herstellen na een blessure of operatie

Revalidatie: herstellen na een blessure of operatie

datum
maart 2023
leestijd
5 minuten
 1. Blog
 2.  » Revalidatie: herstellen na een blessure of operatie

Revalidatie: herstellen na een blessure of operatie

datum
maart 2023
leestijd
5 minuten
Revalidatie fysiotherapie
Hugo
Bart Curfs
Eigenaar

Bart Curfs
Eigenaar

Revalidatie is, net als reguliere fysiotherapie en sportfysiotherapie, één van de pijlers van Curfs Fysio & Sport.

Wij bieden gespecialiseerde fysiotherapeutische revalidatie na lichamelijk letsel, na ziekte, bij aangeboren aandoeningen en na medische/orthopedische ingrepen.

Dat doen we in onze fysiopraktijken in Zuid-Limburg óf bij u aan huis.

Wat is revalidatie precies?

Revalidatie is een specifieke vorm van fysiotherapie. Revalidatie is gericht op het herstel van functionele beperkingen die zijn ontstaan door een blessure, operatie of aandoening. Ons streven is om jou in staat te stellen zo snel mogelijk jouw dagelijkse activiteiten weer op te pakken. Revalidatie en fysiotherapie zijn dus een belangrijk onderdeel van jouw herstelproces.

Revalidatie heb je nodig wanneer je door een lichamelijke aandoening, traumatisch letsel of nasleep van een operatie belemmerd wordt in je dagelijkse en sportieve bewegingspatroon. Met behulp van een fysiotherapeut kun je dit lichamelijk disfunctioneren zo goed mogelijk herstellen.

Hoe een revalidatietraject eruit ziet, is voor iedereen anders. Want revalidatie is maatwerk. De eerste stap is het inplannen van een uitgebreide intake. Daarna stellen we, in overleg met verschillende medische en orthopedische specialisten, een revalidatieplan op maat op.

Revalidatie fysiotherapie oefening

Wat doet een revalidatie fysiotherapeut?

Een revalidatie fysiotherapeut is een therapeut met specifieke kennis en vaardigheden op het gebied van revalidatie. Deze specialist evalueert jouw klacht en stelt een revalidatieplan op dat gericht is op het verminderen van pijn en het verbeteren van beweeglijkheid, kracht en uithoudingsvermogen.

Hierbij worden diverse behandeltechnieken ingezet, zoals oefentherapie, massage en manipulatie (ook wel: kraken).

Door revalidatie leer je zelfstandig(er) te leven met een ziekte, beperking of aangeboren aandoening. Ook zorgt het voor een sneller herstel. Bijvoorbeeld na een ongeluk of een operatie. Bijkomend voordeel is dat revalidatie en fysiotherapie niet alleen gericht zijn op het verminderen van pijn, maar ook op het verbeteren van jouw kwaliteit van leven.

Dit kan bijvoorbeeld door het vergroten van de bewegingsvrijheid, het verbeteren van de conditie en het versterken van zelfvertrouwen.

Welke soorten revalidatiefysiotherapie zijn er?

Er zijn verschillende soorten revalidatie fysiotherapie, zoals sportfysiotherapie, geriatrische revalidatie (kwetsbare ouderen) en neurologische revalidatie. Elke soort richt zich op specifieke aandoeningen en blessures en vereist een specifieke aanpak.

Curfs Fysio & Sport helpt veel patiënten met sportrevalidatie en revalidatie na operatie. Je kunt voordeel hebben van revalidatie na:

 • Orthopedische ingrepen, bijvoorbeeld aan de knie, heup, schouder of rug
 • Traumatisch letsel na ongeval, denk aan hoofd-/hersenletsel
 • Sportblessures zoals: enkel, hamstring, kruisband en achillespees blessures
 • Belemmerende ziektes zoals: spierziekten, Parkinson en reuma
 • Aangeboren aandoeningen, waaronder hartrevalidatie en arm-/handafwijkingen
 • Medische ingrepen zoals: rugoperatie, enkeloperatie, knieoperatie of heupoperatie
 • Revalidatie na het krijgen van een heupprothese of knieprothese

Onze fysiotherapeuten gebruiken effectieve technieken zoals massage, manipulatie en oefentherapie om de genezing te bevorderen en de pijn te verminderen. Ook geven we advies over het juist gebruiken van hulpmiddelen zoals rollators, krukken en rolstoelen.

We denken graag mee over hoe je jouw dagelijkse activiteiten kunt aanpassen, zodat je pijnvrij kunt bewegen. Dat draagt allemaal bij aan een spoedig herstel.

Plan een vrijblijvend intakegesprek

Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

  Een echte aanrader!

  "Wat een fijne mensen, ik ben heel blij met hoe mijn revalidatie is verlopen"

  Tijdens het voetballen een meniscus blessure opgelopen. Ik kon direct terecht bij Curfs Fysio. Na een aantal behandelingen stond ik alweer op het veld. Dank voor de goede zorg!

  Curfs Fysio & Sport

  Hoelang duurt een revalidatietraject?

  Revalidatie is een proces dat tijd nodig heeft. Het is belangrijk om realistische doelen te stellen. Meestal behandelen wij patiënten gedurende een bepaalde periode op regelmatige basis. Zo heb je maximaal profijt van het revalidatieplan dat door ons is opgesteld.

  We monitoren voortdurend om te kijken in hoeverre er verbetering is en of er aanpassingen nodig zijn. Hoelang jouw revalidatietraject precies duurt is afhankelijk van jouw aandoening of blessure en kan variëren van enkele weken tot maanden.

  Revalidatie fysiotherapie vergoeding

  In veel gevallen wordt revalidatie vergoed door jouw zorgverzekeraar. Maar je krijgt niet altijd het hele traject vergoed. Verzekeraars maken namelijk onderscheid tussen twee soorten revalidatie: eenzijdige revalidatie en meerzijdige revalidatie.

  Meer weten? Check vergoeding fysiotherapie en revalidatie (2023).

  Het is aan te raden om een verwijzing te hebben van een arts of specialist, maar het dit niet altijd verplicht.

  Revalidatie en fysiotherapie bij Curfs Fysio & Sport

  Jouw revalidatietraject start met een intake, zodat wij een goed beeld krijgen van jouw klacht. Vervolgens bespreken we jouw revalidatiedoelen. Vanuit hier begint de multidisciplinaire aanpak: een samenwerking met verschillende medische en orthopedische specialisten. Curfs Fysio & Sport raadpleegt een breed en betrouwbaar netwerk.

  We zetten een revalidatieprogramma op dat past bij jouw situatie, zodat je herstel optimaal verloopt. Zo verbeteren we o.a. jouw conditie, coördinatie, mobiliteit, krachtopbouw en looppatroon. Uiteraard krijg je persoonlijke begeleiding gedurende het hele traject. Hierbij bieden we ook de mogelijkheid om, indien noodzakelijk, aan huis te behandelen.

  Wij helpen je graag

  Heb jij revalidatie fysiotherapie nodig en wil je weten wat Curfs Fysio & Sport voor jou kan betekenen? Ons specialistische team staat voor je klaar!

  Plan een vrijblijvend intakegesprek

  Gesprek met een fysiotherapeut. Je wordt binnen 24 uur gebeld voor een afspraak.

   Een echte aanrader!

   "Wat een fijne mensen, ik ben heel blij met hoe mijn revalidatie is verlopen"

   verbergen

   ×